Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb)
Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) is een belangrijk instrument voor het realiseren van de (internationale) natuurdoelen. Het ANLb ondersteunt het beheer van natuurgebieden en verbindt de natuurgebieden met elkaar. Daarnaast zijn er veel soorten die hun leefgebied in het agrarisch gebied hebben. Via het ANLb worden de leefgebieden voor deze soorten in stand gehouden.
Agrarische collectieven (zoals BoerenNatuur Brabant voor Astenaren) vragen de subsidie voor ANLb aan. Boeren vragen voor het ANLb dus niet individueel subsidie aan. De collectieven sluiten zelf de contracten met de agrarische natuurbeheerders (boeren) af.
Samenhang
Het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), de conditionaliteiten en de eco-regeling zijn met elkaar verbonden in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Kunt u voor een ANLb- en eco-activiteit op hetzelfde perceel een uitbetaling krijgen? En welke ANLb-pakketten en eco-activiteiten kunt u inzetten voor niet-productief bouwland?
Opzet
Vanaf 1 januari 2016 is in ons land een nieuw subsidiestelsel voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer in werking getreden. De kern van het nieuwe stelsel is een collectieve streekgerichte benadering om het agrarisch natuur- en landschapsbeheer daar toe te passen waar dit het meest kansrijk is en waar de grootste deelnamebereidheid bij grondeigenaren is.
Naar aanleiding van het nieuwe stelsel zijn 3 Brabantse collectieven opgezet. De collectieven zijn coöperatieve verenigingen, die sinds 2016 het agrarisch natuur-, bodem- en waterbeheer uitvoeren. De besturen van de collectieven worden gevormd door afgevaardigden van de lokale Agrarische Natuurverenigingen (ANV). De drie samenwerkende Brabantse collectieven West-, Midden- en Oost- Brabant presenteren hun werk en hun ambities in de Brochure Brabants Collectief
Landelijk werken de 40 Coöperaties samen in BoerenNatuur
Gecertificeerde agrarische collectieven kunnen in de aanvraagperiode een subsidieaanvraag indienen bij de provincie. Dit wordt de gebiedsaanvraag genoemd. De aanvraag geldt voor een zesjarige subsidieperiode. In de gebiedsaanvraag laten agrarische collectieven zien welke prestaties zij op gebiedsniveau willen realiseren en hoe deze bijdragen aan het realiseren van de doelen uit het natuurbeheerplan.